Σε μία ακόμη διχαστική αλλαγή φαίνεται πως προχωρά το Υπουργείο Παιδείας και ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα προτείνεται από το νέο έτος η δημιουργία πίνακα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, στα πρότυπα του πίνακα ειδικής αγωγής, στον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχουν εκπαιδευτικοί με επιπρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά) στην διαπολιτισμική αγωγή. Από αυτόν τον πίνακα θα γίνονται οι προσλήψεις για ΖΕΠ και ΔΥΕΠ που τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσουν αύξηση λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών και της ένταξης των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να ανακατευτεί περαιτέρω η τράπουλα στους πίνακες αναπληρωτών ώστε στη συνέχεια να μην μπορέσουν να αποτελέσουν βάση για διορισμούς, αν και όποτε γίνουν, καθώς η αξιοπιστία τους θα αμφισβητείται από το μεγαλύτερο ποσοστό των υπηρετούντων αναπληρωτών.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτή η αλλαγή; Πολλοί εκπαιδευτικοί που δουλεύουν οριακά λόγω των προγραμμάτων ΖΕΠ και ΔΥΕΠ θα δουν την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευσης μετά από 4-6 χρόνια αναπλήρωσης καθώς τη θέση τους θα λάβουν πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά στη διαπολιτισμική αγωγή. Επίσης μια μεγάλη μάζα αναπληρωτών με 8-9 χρόνια προϋπηρεσίας που δεν έχουν την ευχέρεια για οικογενειακούς και άλλους λόγους να δηλώνουν όλη την Ελλάδα θα βρεθούν επίσης εκτός προσλήψεων καθώς η πρόσληψη τους τα τελευταία χρόνια εναπόκειται σε τέτοιου είδους προγράμματα (ΖΕΠ και ΔΥΕΠ) που δημιουργούν κενά σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές.
Με τον κατακερματισμό αυτό της γενικής αγωγής φαίνεται πως το βασικό πτυχίο καταργείται στην πράξη καθώς οι εκπαιδευτικοί με αυτό μπορούν αν αναλάβουν πλέον μόνο πρωινό τμήμα (μετά και την κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου) και καμία άλλη υποστηρικτική δομή. Φτιάχνεται μία ακόμη φάμπρικα μεταπτυχιακών πουλώντας ελπίδα στους νεότερου εκπαιδευτικούς και απομυζώντας τεράστια ποσά προς όφελος των ιδιωτικών πανεπιστήμιων.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όλες οι αλλαγές έρχονται από μια αριστερή κυβέρνηση που μάχεται για την αποτροπή δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Γιατί άραγε; Κρύβεται κάποια συμφωνία με τα ιδιωτικά των γειτονικών μας χωρών; Γιατί ο κύριος Γαβρόγλου έχει αλλάξει άρδην στάση μετά την επίσκεψη του στην Κύπρο και τις συνομιλίες τους εκεί;
Σημειωτέον ότι αυτό θα είναι το δεύτερο χτύπημα προς το βασικό πτυχίο που ως επί το πλείστον χορηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια μετά την εξίσωση των μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής με τα τμήματα ειδικής αγωγής 4ετούς φοίτησης! Και η συνέχεια προδιαγεγραμμένη. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη...
Εάν δεν σας δυσκολεύω, θα μπορούσε να αναφερθεί ποιος υπογράφει την πσρούσα ανάρτηση;